9 Haziran 2014 Pazartesi

BRATİSLAVA

KİMSE BANA İNANMAYACAĞI İÇİN, GÖRDÜKLERİMİN YARISINI BİLE ANLATMADIM. MARCO POLO 

ÖNCELİKLE bu sayfayı okurken bu şarkıyı dinlemenizi tavsiye derim.

Büyük gezgin Marco POLO gibi düşünmüyorum.Bence insan kısa yada uzun gördüklerini anlattıkça bu dünya anlamlı oluyor. 2013 ağustos ayı 4 arkadaş kendimizi Orta Avrupa yollarına vurduğumuzu daha önce ki yazılarımda anlatmıştım.Bu tatil kapsamında kısa bir mola anlamında Bratislava’ya yolumuzu düşürdük, iyi de etmişiz.




















Bratislava, Slovakya’nın 400 bin nüfuslu başkenti.Çekler ve Slovaklar ayrılmadan önce Prag’ın gölgesinde kalmış fakat iki ayrı devlet olarak ortaya çıktıktan sonra ve özellikle Slovakya’nın Avrupa Birliğine katılması ile daha da gelişen, umut vaat eden başkent.Şehir hem Avusturya hem de Macaristan ile komşu, dünya da bu özelliğe sahip 2 başkentten biri.Viyana’ya sadece 50 km mesafe uzaklıkta, Tuna nehri kenarında sevimli ve güzel bir şehir.Ayrıca zamanında ünlü Avusturya Kraliçesi Maria Teressia’nın taç giyme törenine ev sahipliği yapmış tarihsel bir şehir.Kent şimdilerde kalmasa da eskiden belli sayıda Yahudi nüfusu ile farklı bir kozmopolit yapıya da sahipmiş.İkinci Dünya Savaşı ile Yahudi nüfusu yok denilecek kadar azalmış.Hatta eski şehirde bulunan sinagog savaş zamanı yıkılmış, şimdilerde sinagogun bulunduğu yerde temsili platformunu kurmuşlar.






















Slovakya’da Çek Cumhuriyeti gibi Avrupa Birliğine üye ülke, fakat Çekler hala kendi para birimlerini kullanmaya devam ederken Slovakya’da geçerli para birimi euro.Slovakya çok küçük bir ülke olduğu için gezilecek yerler anlamında başkent Bratislava dışında fazlaca bir alternatifin olmadığı düşüncesindeyim.Kentin güzel tarafı Viyana’ya çok yakın olması ve bir o kadar ilginç tarafı ise Viyana’ya kıyasladığınızda kat ve kat ucuz olması.Bu sebepten dolayı  Avusturyalıların yoğun ilgi alanına giren hesaplı bir şehir.

















Bratislava, ben ve arkadaşlarım için kısa bir durak, ara istasyon olduğu için şehri fazlaca gezme ve şehrin keyfini çıkarma fırsatına sahip olamadık.Sadece 4-5 saat zaman geçirdik fakat yine de bu şehre dair anlatılacak güzel ayrıntılar olduğu kanaatindeyim.Tuna nehri kenarında çengelli iğne şeklinde köprüsü ile simgeleşmiş şehir, klasik Orta Avrupa doğu bloku kenti havasında, zaman ayırın eski şehrin ara sokaklarında dolaşın kısa ama olsun bu da güzel diyin.
















İlginçtir küçük bir şehir olmasına rağmen başta Fashion TV olmak üzere bir çok önemli şirketin merkezi Bratislava’da bulunuyormuş.Ayrıca kent tam anlamıyla bir öğrenci kentiymiş, şehirde 4 tane üniversite varmış.Böyle olunca gençlere hitap eden pek çok alternatife sahip bir şehir burası.Şehri dolaşmaya başladığınızda tüm ara sokakların cafe, bar, restoran olmasının sebebini daha iyi anlıyorsunuz.





















Burası küçük bir şehir, gezmesi basit.Ama yalın bir ifadeyle Bratislava tam anlamıyla kafeler ve heykeller şehri.Tüm Avrupa’da olduğu gibi gayet temiz ve ara sokaklar, meydanlar boyunca ilginç bina, kilise mimarisine sahip.Daracık sokaklar sağlı sollu kafelerle çevrili.Şehri gündüz dolaştığımız için gece hayatı konusunda bir fikir edinemedim ve bu kente dair canımı sıkan en önemli şey bu şehri akşam görememiş olmam, bu kadar genç nüfusa ve kafeye sahip bir şehir herhalde akşamları bambaşka hareketlidir. Neyse bu durum belki bir gün Bratislava’ya gitmem için bir sebep olur ,olamaz mı ?

















Bratislava’nın ara sokakları boyunca pek çok değişik ve sevimli heykeller sizlere ev sahipliği yapacaklar.Aman sende heykel işte demeyin, önlerinde bir fotoğraf çekmek için baya bir bekliyorsunuz.Benim en çok ilgimi meşhur Logar Adam heykeli çekti.İkinci Dünya Savaşı sırasında şehrin kanalizasyonlarında yaşayan bir adamın heykeliymiş.















öyle sakin göründüğüne bakmayın çok meraklısı var,epeyce bekledik fotoğraf çekmek için...



Eski şehrin hemen yakınında bir tepenin üzerinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayını gezmeyi çok isterdim.O noktadan Bratislava manzarasını ve Tuna nehrini seyretmek ayrı keyifli olurdu ama ne yazık ki zamanımız kısıtlıydı, sizler vakit ayırırsınız.



















Bratislava gerçekten hesaplı bir şehir, arkadaşlarla o kadar dakika ne yiyelim? Ne yiyelim? Aman Burger King olmasın yeter artık, ruh halindeyken sevimli ve küçücük bir makarna  restoranı bulduk.Sadece 10TL ye denk gelen fiyatı ile makarnalarımızı yedik, kolalarımızı içtik, hatta arkadaşlarım ağustos sıcağında çorba bile içtiler.Kendi ofisimin karşısındaki lokantanın aynı menüye aynı fiyatı verdiğini düşününce, insan Avrupa’da naçizane bir bütçe ile gayet güzel tatil yapabilir diye düşünüyorum.Hatta o küçük restoranda yan masada çok sevimli Hint asıllı Amerikalı bir çift vardı, onlara Türkiye’den geldiğimizi söylediğimizde, Türkiye’yi ve İstanbul’u çok sevdiklerini söylediler ve ellerindeki poşetten incir çıkardılar.Şaşılacak şey ama doğru olan bu bizim ülkemiz gerçekten bambaşka.





















Kısa zamanımız olduğu için şehrin modern caddelerini ve Parlamento binasını gezmeye fırsatımız olmadı.Bratislava, Viyana ve Prag’ın gölgesinde kalmış fakat zaman ayrılması gezilmesi, görülmesi gereken bir şehir.Akşamlarının üniversite şehri olması sebebiyle çok renkli olduğunu, Tuna nehrinin gece Bratislava’ya ayrı bir güzellik kattığını düşünüyorum.Yolunuzun bu kente düşmesini şiddetle tavsiye ediyorum, hem görsel anlamda etkileyici hem de küçük bir şehir olduğu için yürüyerek gezilmesi kolay, fiyatları hesaplı.Eski şehrin daracık sokaklarına kendinizi kaptırın gitsin.Ben çok sevdim Bratislavayı.





















Bir gün öğle yemeğini Mersin’de bir tantunici de yersin, bir başka gün Bratisilava’da bir makarnacıda.İnsan gezmek istedikten sonra, bunun için fırsat yarattıktan sonra neden olmasın.Bu sayede farklı kültürleri ve renkleri görür, gözlemler, dokunur ve bakış açısını genişletir.

İçinizdeki gezginci ruhun her dönem taze kalmasını dilerim.

Bu yazıyı yazmam da bana destek olan can tatil arkadaşlarım, Yunus’a, Ayşe’ye, Kirman’a çok teşekkür ederim.Kısacık zamanda hayata ne kadar farklı bakabilmemi sağlayacak kadar yararlı bilgi veren blog sayfası paylaşımcısı tüm arkadaşlara yürekten teşekkür ederim.
Saygılarımla


Egemen ÇINAR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder